Despre lumina UVC si cum te scapa de mucegai

Lumina ultravioleta este o radiatie electromagnetica a carei sursa principala este soarele.

Aceasta se afla in jurul tuturor, doar ca ochii nu au capacitatea de a o detecta. Corpul nostru foloseste aceasta lumina pentru a produce Vitamina D, de accea specialistii  recomanda sa iesim afara in mod regulat. Cu toate ca aceasta este esentiala, expunerea indelungata la razele UV are contraindicatii pentru ca poate produce arsuri si cancer de piele.

 

           In timp ce expunerea indelungata poate fi nociva, razele UV au numeroase beneficii si sunt folosite in multe domenii printre care:

  • Este folosita pentru detectarea diferitelor materiale biologice de la locul unei crime;
  • Aceasta lumina este capabila sa distruga virusii si bacteriile fara a fi nevoie de alte substante chimice nocive, motiv pentru care este folosita in mod obisnuit pentru sterilizarea unitatilor de cercetare biologica si a unitatilor medicale;
  • Atunci cand este folosita corect,lumina UV poate distruge, de asemenea, mucegaiul.

 

 

Ce este mucegaiul?

        Mucegaiul este o ciuperca formata din organisme mici care pot fi gasite practic peste tot.

Cand se formeaza mucegaiul, acesta poate avea multe culori diferite, cum ar fi portocaliu, alb, negru, verde si violet. 

Chiar daca mucegaiul este daunator atunci cand este in interiorul unei locuinte sau a unui spatiu, joaca un rol util in natura, deoarece ajuta la descompunerea copacilor, frunzelor si plantelor moarte.

          Se stie ca mucegaiurile se formeaza in concentratii mari in zonele in care exista o cantitate semnificativa de umiditate. In timp ce cantitati mici de mucegai sunt practic inofensive, atunci cand sporii mucegaiului ating suprafete umede si cresc, poate deveni foarte daunator. Ulterior, sporii vor intra in aer, si pot fi inhalati de oameni si animale.

O expunere mare la mucegai poate provoca o serie de probleme grave de sanatate.

Desi mucegaiul este periculos, acesta poate fi tratat in diverse metode. Odata ce mucegaiul s-a format pe suprafete, va trebui probabil sa aruncati unele dintre obiectele care sunt afectate de mucegai daca concentratiile sunt prea mari. 

Cu toate acestea, este posibil sa spalati mucegaiul de suprafata utilizand o solutie de curatare cu inalbitor si apa sau solutii speciale pentru aceasta problema.

O alta metoda moderna este lumina ultravioleta care s-a dovedit a fi foarte eficienta in uciderea sporilor de mucegai fara a fi nevoie sa utilizati substante chimice. Cand aceasta lumina intra in contact cu mucegaiul,  sporii ar trebui sa se disipeze.

 

Lumina UV va ucide eficient mucegaiul?

Cand utilizati lumina UVC corect, aceasta va ucide mucegaiul, inclusiv o serie de agenti patogeni suplimentari.

Lumina UVC este des utilizata de foarte multe industrii in scopul eliminarii mucegaiului, aplicatia sa principala fiind de decontaminare microbiana, purificarea aerului, tratarea apei si este folosita si in scopuri medicale.

Cel mai des inlanit mod in care se foloseste lumina UVC de catre companii este pentru a ucide mucegaiul din unitatile de aer conditionat.

 

 

Este foarte important de retinut ca eficacitatea generala a luminilor UVC pentru uciderea mucegaiului depinde de durata de timp in care matrita este expusa la lumina, precum si de intensitatea luminii pe care o utilizati. 

Lamplile UVC cu intensitate mai mare(254 nm) vor fi de obicei mai eficiente in uciderea mucegaiului decat luminile mai putin intensive.

 

Cum elimina lumina UVC mucegaiul?

Lumina UV este capabila sa distruga eficient  mucegaiul, deoarece radiatia electromagnetica pe care o produce poate functiona ca dezinfectant si poate patrunde prin organisme.

Cand aceasta lumina este plasata intr-o lampa si trimisa pe lungimi de unda scurte, aceste lungimi de unda vor ucide majoritatea celulelor de mucegai, asigurandu-se in acelasi timp ca restul celulelor nu se mai pot reproduce . Din cauza la cat de repede se raspandeste mucegaiul, utilizarea luminii ultraviolete este eficienta pentru a impiedica raspandirea si ucide sporilor de mucegai in acelasi timp.

Eliminarea manuala a mucegaiului este ineficienta, deoarece daca ramane  un singur loc ratat de mucegai, acesta se poate reproduce si poate cauza raspandirea mucegaiului la aceeasi viteza ca inainte de a curata zona. Atunci cand se utilizeaza lumina ultravioleta, intreaga zona pe care se raspandeste lumina ar trebui sa scape de mucegai intr-o perioada scurta de timp. Cand razele ultraviolete intalnesc celule ale mucegaiului, ele deterioreaza acizii nucleici care fac parte din mucegai.

 

 

Cum folosim lumina UVC pentru a scapa de mucegai?

 

  1. Primul pas catre uciderea mucegaiului cu lumina UV este obtinerea unei lampi UV-C
  2. Dupa ce ati cumparat o lampa UV-C, urmatorul pas este sa identificati toate suprafetele care sunt in prezent infestate cu ciuperca de mucegai. Orice suprafata pe care o omiteti ar putea permite matritei sa traiasca si sa se raspandeasca in continuare in casa, biroul, spatiul dvs.
  3. Dupa ce ati stabilit ce suprafete au mucegai pe ele, ar trebui sa pastrati lampa UV-C la aproximativ doi centimetri distanta de matrita in cauza. Orice alta sursa de lumina din camera va trebui oprita pentru ca lumina UV sa scape de matrita. Aceasta include orice usa si fereastra care ar putea lasa sa intre cantitati mici de lumina. Lasati camera pentru o perioada de 1-2 ore, dupa care mucegaiul ar trebui eliminat. Repetati acest proces pentru orice suprafete in care s-a gasit mucegai.

 

Asigurati-va ca evitati sa priviti direct lumina dupa ce este aprinsa. Exista ochelari UV speciali care va vor proteja ochii, dar vederea va poate fi deteriorata daca purtati  ochelari de soare sau de vedere clasici.

Principalele avantaje ale utilizarii luminii UV pentru a ucide mucegaiul includ: 

  • Poate ucide mucegaiul mai rapid decat alte metode
  • Este de obicei mai eficient decat alternativele
  • Va permite sa evitati utilizarea substantelor chimice
  • Ar trebui sa elimine 99,9% din celulele de mucegai

 

Principalele dezavantaje ale utilizarii unei lumini UV pentru a ucide mucegaiul includ:

  •  Aceste raze uvc vor trebui aplicate pe fiecare suprafata pe care este matrita de mucegai
  • Lampa UV trebuie amplasata la distanta potrivita (cat mai aproape) pentru ca celulele de mucegai sa poata fi distruse

 

Concluzia despre utilizarea razelor UVC pentru a distruge mucegaiul este ca acest lucru ar trebui sa elimine toate matritele, fara a fi nevoie sa utilizati substante chimice daunatoare sau sa instalati echipamente costisitoare.

Deoarece lumina patrunde in matrita, este foarte eficienta in eliminarea mucegaiului. Un aspect extraordinar al utilizarii luminii UV pentru a distruge mucegaiul este ca lampile UV-C pot fi utilizate in multe aplicatii diferite, care includ purificarea aerului, dezinfectarea alimentelor, dezinfectarea mobilierului si uscare aerului.

 

Daca doriti sa utilizati o lumina UV pentru a ucide mucegaiul, tot ce trebuie sa faceti este sa achizitionati o lampa UVC si exista numeroase tipuri disponibile pe siteul nostru. Asezand lumina direct in fata matritei, ar trebui sa puteti scapa de mucegai in doar cateva ore.

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt revizuite inainte de a fi postate